БТК Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) - вероятно по предложение на изпълнителния съвет, ще реши да изиска за разглеждане парафирания договор с турския консорциум "Коч холдинг - Тюрк телеком" за БТК.

Това съобщават два независими източника, близки до сделката, цитирани от Дневник.Бг. Решението се очаква в близките дни.

Мотивът на ръководството на АП ще е изтеклата на 17 май банкова гаранция на "Вива Венчърс". Според юристи надзорниците ще се позоват на "обективна невъзможност да се сключи договор с "Вива Венчърс".

Преди време упълномощеният да замества директора на АП Илия Василев Сабри Сабри от ДПС внесе в надзора докладна, в която уведомява членовете му за изтеклата банкова гаранция. Надзорниците тогава указаха на изпълнителния съвет да предприеме законосъобразни действия. Вчера от надзорния съвет коментираха, че няма внесено ново предложение, но оперативното ръководството не е информирало надзорниците как е изпълнило препоръката.

В понеделник "Вива Венчърс" е изпратила писмо до АП, в което заявява готовност да подпише договора и да плати цената по сделката. От дружеството съобщиха, че са готови да подновят дори банковата гаранция, която изтече по време на съдебните спорове във ВАС.

Отделно от това купувачът има парафирано гаранционно споразумение за 40 млн. евро като част от задължителните документи по сделката, които трябва да послужат като санкция на следприватизационните задължения.

Преди около две седмици петчленен състав на ВАС потвърди, че сделката за БТК с "Вива Венчърс" е мълчаливо одобрена от надзора още на 15 август. До този момент обаче агенцията не е поканила "Вива Венчърс" за окончателно подписване на договора.