И България, и Армения имат проблеми с атомните си централи и натиска на Европейския съюз за тяхното закриване, но ако двете страни действат паралелно, има по-голям шанс за спасяване на реакторите. Това заяви президентът Георги Първанов по време на съвместната пресконференция с президента на Армения Роберт Кочарян, който е на официално посещене у нас.

По време на разговорите “на четири очи” двамата президенти са констатирали, че има значителен неоползотворен потенциал в областта на двустранните отношения.

Същевременно арменският държавен глава отхвърли твърдението, че няма напредък в търговско-икономическите отношения между България и Армения през последните три години. По думите му, обемът на търговията между двете държави, както и туристопотокът са се увеличили близо три пъти за този период от време.

Не можем да поставим под отрицателен знаменател икономическите ни отношения през последните 3 години, каза президентът Георги Първанов и допълни, че трябва да се помисли за промяна на структурата на стокообмена и тя да бъде съобразена с икономическите реформи в двете държави.

Като председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2004 година България ще играе решителна роля в разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах, каза президентът на Армения. Той посочи, че предстоят много активни консултации между външните министерства на двете страни.

Две споразумения за сътрудничество между Българската стопанска камара и Съюза на арменските работодатели и между търговско-промишлените палати на двете страни бяха подписани днес в присъствието на президентите на България и Армения.

Двамата държавни глави присъстваха на българо-арменски бизнес-форум, в който участваха представители на 11 арменски и 26 български фирми и банки, както и 7 бизнес организации от двете страни.

България и Армения подписаха и консулска конвенция, както и споразумения за сътрудничество в областта на здравеопазването, науката и образованието.