Днес в столицата се полага една нова традиция - ежегодна конференция по аутсорсинг. За организаторите това е следващата стъпка в диалога на аутсорсинг бранша с българското правителство.

Аутсорсингът открива възможности за нови работни места и е потенциално решение за процент от младежката безработица. Индустрията ни е млада, но се развива динамично, а бъдещото на икономическото развитие минава през промени в бизнес моделите и акцентира върху аутсорсинга, смятат българските експерти в сектора. Към момента в този ресор заетите са 22 000, като целта на правителството е да умножи този брой.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров откри първата по рода си конференция у нас с новината, че това е единственият отрасъл в страната, в който няма безработица.

Според него секторът е изключително важен за икономиката ни, тъй като генерира 3 % от Брутния вътрешен продукт (БВП), а 90 % от продукта на сектора е експортен. За миналата година износът от страната ни е скочил с 8 %, именно заради него.

Според Димитров страната ни има огромно предимство за развиване на сектора, поради стратегическото ни географско развитие, като правителството ще се ангажира да работи в сферата на научните изследвания и иновациите, за да стимулира аутсорсинга у нас.

Всяка година доверието в големите фирми се увеличава, като тенденцията е постоянна и расте с темп от 30 %, похвали се зам.-министърът. По думите му България е на 17-то място от 50 държави по някои икономически индекси и сме по-назад заради приходите на глава от населението.

Съотношението доход - цена на живот тук е голямо, обясни още Димитров. По данни за страната ни все още едва под 1 % от заетите в родната икономика работят в сферата на аутосорсинга.