Автобусни превозвачи се готвят за протести, ако не бъде удължен срокът за поставяне на фискални устройства, съобщават от Асоциацията на автобусните превозвачи, цитирани от БНР.

Превозвачите в България са задължени от началото на април тази година да имат поставени фискални устройства в автобусите. В противен случай ще се счита, че те работят в сферата на сивия сектор и ще трябва да спрат работата си.

По този начин няма да могат да изпълняват сключените договори с общините за извършване на междуградски превози.

До момента са произведени около 2000 фискални апарата, които отговарят на стандартите и нормативните актове, като до 31 март може да бъдат произведени до 2300 - 2400 апарата, по данни на самите фирми производители. За да бъдат оборудвани всички автобуси, са необходими над 15 000 фискални апарата, обясни пред "Фокус" Васил Пиронков от Асоциацията на автобусните превозвачи.

Той посочи, че по проблема са проведени поредица от срещи с Националната агенция по приходите, Министерството на финансите, Министерството на транспорта, Транспортната комисия в парламента.

На 25 януари е внесено писмо на Асоциацията на автобусните превозвачи в Народното събрание и в Министерството на транспорта, в което излагат мотивите си да поискат удължаване на срока. Той недоумява, защо в Транспортна комисия на 41-то Народно събрание днес не знаят за писмото.

Пиронков бе категоричен, че ако има желание, сегашното Народно събрание може да се съобрази с волята им и да удължи сроковете за поставяне на фискални устройства по същия начин, по който го направи преди Коледа миналата година, за един ден.

Пиронков отхвърли твърдения, че превозвачите не искали да монтират фискални апарати. Той бе категоричен, че големите фирми също не желаят да бъдат в сивия сектор, това евентуално може да важи за някои от малките превозвачи. Процедурата обаче не е домислена и има много недостатъци, за които те сигнализират в писмата си до институциите.

Това обаче не важи за всички превозвачи, тъй като има и такива, които ще успеят да се справят с изискването и имат готовност да монтират касови апарати в автобусите.