Технологията, която е разработена изцяло от млади българи, представлява компютърна система за наблюдение и анализ на състоянието на кошерите. Това служи за ранно известяване при възникване на опасност и помага на пчеларите, да обслужват по-качествено кошерите, като също така се намалява загубата на време за диагностика. Към технологията вече има заявен интерес от САЩ.

По време на Международната селскостопанска изложба АГРА 2017, иновацията на българската технологична компания в сектора на пчеларството, беше представена пред евродепутата Момчил Неков. Той определи този иновативен пчеларски продукт, като едно добро решение в борбата с предизвикателствата в сектора, което заслужава национално и международно признание и подкрепа.

На среща с производители и организации на фермерски пазари е обсъдена и кампанията "Да защитим българския вкус", организирана от евродепутата. Посочват се спецификата и ползите на кампанията, като целта е, уникални български храни и продукти да получат подкрепа от ЕС като защитени географски означения.

Кампания защитава куртовския розов домат и месото от източнобалканската свиня

Кампания защитава куртовския розов домат и месото от източнобалканската свиня

Да се промотират с европейско финансиране

Момчил Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, се среща и с производители на биосирене от калоферска дългокосместа коза, която е българска порода, създадена посредством продължителна народна селекция.

Този продукт беше представен и по време на фермерския базар, организиран от евродепутата миналата година пред Европейския парламент в Брюксел. Биосиренето беше харесано от търговци и в следствие на това, производителите стартираха партньорство в европейската столица.

Директорът на Института по растителни генетични ресурси проф. д-р Тенчо Чолаков, и Момчил Неков обсъдиха предизвикателствата при поддържането на генбанката с над 43 000 сортове семена. Желанието на директора е този уникален генен фонд да бъде признат за национално богатство. Основните трудности, с които се опитва да се справи институтът, са липсата на нова техника и недостатъчното финансиране за наука и заплати.

Двамата обсъдиха идеята на евродепутата, да се създаде секция за биосемена към фонда. Коментираха и новия проектозакон за селскостопанската академия, който е внесен в Народното събрание.