Балнео и СПА туризмът са единственият сегмент от тази индустрия, която от началото на пандемията до септември няма загуби, а през лятото отчитат дори ръст.

Това стана ясно на кръгла маса в Сандански на организацията BUBSPA с двама заместник-министри и представители на общини, съобщава БНР.

Туризмът с лечебна вода бил най-бързо развиващият се през последните 15 години и с най-много инвестиции. Курортните селищата за балнео и СПА са изпреварили с години държавната политика в лечебния и здравния туризъм.

Министерството на туризма има амбицията да наложи балнео и СПА курортите като луксозен туристически продукт, но все още няма стратегия, признава заместник-министър Любомир Кънчев.

Бизнесът е изпреварил с години държавната политика. И в момента се препъва в нея и в негативните послания на ежечасните данни за Covid пандемията.

Златко Златанов, председател на хотелиерите във Велинград, коментира, че за да станем дестинация на европейско ниво, трябват пари.

По думите му ще се търсят пари за сертифицирането ни като европейска здравна туристическа дестинация. Златанов пояснява, че за сертифициране трябва инфраструктура, а за нея трябват много пари. Искаме целево насочени пари към нашите СПА дестинации, допълва той.

Председателят на хотелиерите в Сандански Армен Караджа, отбелязва, че най-важният проблем е страхът у хората от пътуване заради пандемията.

"Ръст на посещенията имаше през август, после спадна", уточни той.

От думите на заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова стана ясно, че средствата по оперативната програма "Развитие на регионите" за следващите седем години, които са над 3 милиарда лева, ще финансират интегрирани проекти на бизнеса в партньорство с общините и то най-вече за инфраструктурата, в която се препъват българските балнео и СПА курорти.