От 2 до 13 ноември шофьорите ще могат да проверят абсолютно безплатно изправността на светлините и гумите на автомобилите си в специализираните сервизи на СБА и Мото-Пфое.

Това съобщи в четвъртък председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев на пресконференция, на която бе даден старт на традиционната полицейска акция „Зима".

Водачите могат да посетят всичките близо 60 технически пунктове на СБА в страната, където квалифицирани монтьори ще прегледат дали са добре регулирани светлините на колите и дали грайферите на гумите са с необходимата дълбочина.

Акция „Зима" се провежда за 21-ви пореден път. Операцията започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца, съобщи шефът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Тази година проверките ще преминат в три основни етапа.

18 препоръки на МВР към шофьори и пешеходци
Още...

От 1 до 8 ноември катаджиите ще проверяват велосипедистите и каруците заради многото жертви. Рановски напомни, че колоездачите са длъжни да се движат със светлоотразителни жилетки през тъмната част на денонощието, а каруците трябва да имат свотлоотразители и регистрация.

Шести ноември пък е обявен за Ден без загинали велосипедисти.

Вторият етап на акция „Зима" обхваща периода 9-22 ноември и тогава акцент ще бъдат пешеходците. Миналата година в катастрофи са загинали 150 пешеходци, като по-голямата част от тях са били над 64-годишна възраст. Сега проверките на полицията ще бъдат както срещу шофьорите, които отнемат предимството на пешеходци, така и дали те самите спазват правилата.

На 15 ноември, в Световния ден за почитане на убитите в катастрофи, от КАТ са обявили Ден без жертви на пътя.

От 11-ти до 30-ти ноември пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр. Униформените ще налагат глоби без никакъв гратисен период за шофьорите.

568 са загиналите на пътя от началото на годината а други близо 7500 са били ранени. В този период са станали 5977 тежки катастрофи, съобщи още шефът на „Пътна полиция" Бойко Рановски. Зам.началникът на столичния КАТ Стойчо Константинов пък каза, че през миналия есенно-зимен период в София са убити 29 души, 16 от които са били пешеходци.

По време на миналогодишната акция „Зима" в страната са били проверени над 30 000 моторни превозни средства, като всяко десето возило се е оказало, че е в неизправност.

„Последните години добрите резултати бяха почернени и това се дължи на дисциплината на водачите", каза по време на пресконференцията шефът на СБА инж. Панчев. Той припомни, че Съюзът издава листовки със съвети за безопасно шофиране, които обаче не се спазват от всеки водач.

„Те или са били на гонки през нощта, или по заведения", добави критично той. Инж. Панчев препоръча на шофьорите да не подценяват условията на пътя, особено през зимата. Той напомни, че при движение с 50 км/ч за 1 секунда колата изминава 13,88 м. При мокър и хлъзгав път обаче разстоянието се увеличива многократно. Затова е важно всеки да кара със съобразена скорост, както и да „обуе" колата си със зимни гуми.

В пресконференцията по повод акция „Зима" освен представители на „Пътна полиция" и СБА участваха и зам. генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, Коста Чолаков от ДЗИ, секретарят на Държавната комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков, главният секретар на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Дамян Войновски и др.