Четирите национално представителни работодателски и синдикални организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа", излязоха с общи искания, продиктувани от увеличението на тока за бизнеса.

В първите си работни дни парламентът да вземе решение и да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на електроенергия, които продават електроенергия по преференциални цени, настоя председателят на АИКБ Васил Велев на неделна пресконференция в БТА.

Едновременно с това свое искане, представителите на синдикатите и работодателите настояват да се преразгледа последният закон в енергетиката, който създавал условия за следващото неконтролирано производство на енергия от оборски тор. Велев предупреди, че стотици милиони ще трябва да се вземат от домакинствата, за да се платят на тези, които искат да се възползват от новата голяма далавера.

Борисов смени тона спрямо бизнеса
Още...

Третото искане е да се създаде пътна карта за реформи - краткосрочни и средносрочни мерки, които да доведат дотам, че България да влезе в средата на класацията на ЕС по добавка "задължение към обществото". Велев подчерта, че България, заедно с Дания, ще плаща най-скъпата добавка "задължение към обществото".

Председателят на АИКБ прогнозира, че новата цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места, увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца. За да не стане това, излизат с тези общи предложения.

"Ако тези наши искания не бъдат чути, бизнесът и индустрията, работодателите и синдикатите ще организират нов протест през септември", закани се Велев.

Вече е обсъден въпросът за оставката на председателя на КЕВР, която беше поискана от "многохилядно множество" още на 29 юли под прозорците на КЕВР.

Проведохме и блиц анкета сред членовете си и 87% казват, че искат оставката на Иван Иванов, категоричен е Велев. Затова по официален ред представителите на бизнеса и синдикатите ще му я поискат.

Велев изтъкна, че застават и зад въпроса за нотификация на американските централи и отговор от ЕК - това допустима финансова помощ ли е или не. В Полша и Унгария отговорът е "не". България обаче още не е получила становище на ЕК.

Велев се закани, че ще се обърнат и към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. По думите му в доклада се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят. Вижда се как десетки фотоволтаични централи са присъединени в последния възможен работен ден на 29 юни 2012 г. и повече от 6 месеца след това не са произвели нито един киловатчаса електроенергия.

Всички тези незаконно присъединени фотоволтаици не трябва да продават на преференциални цени, категоричен е председателят на АИКБ.

Ще подадат и сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), защото на редица депутати техни близки са търговци на електроенергия и те трябва да декларират конфликт на интереси, както и да не участват в обсъждания на такива законопроекти.

"Недопустимо е да се постъпва по начина, по който постъпва КЕВР в опитите да противопостави бита на бизнеса, малкия на големия бизнес, създавайки димна завеса, да се караме помежду си и през това време крадците да продължават да крадат", коментира Велев.

Той бе категоричен, че е груба манипулация, че досега битът е плащал 53 лв. такса "задължение към обществото". В сметката за ток имало много редове, но нямало ред за "задължение към обществото".

От КЕВР твърдят, че бизнесът 2 г. имал преференции.
Още...

Не може да се лъжат 3 млн. абонати по този нагъл начин, изтъкна той.

Към първия по рода си общ протест на синдикати и работодатели са се присъединили 2385 компании с 210 000 служители. В самите протестните шествия се включили 300 фирми с 25 000 участници. В София шествали 7000 души. Масови протести бяха проведени в Стара Загора, Казанлък, Бургас, Варна и много други градове. Преди всичко най-засегнатите от увеличението са секторите: металургия, шивашка промишленост, хранително-вкусова промишленост и други.

"Ние искаме да има пазарни принципи и правила в енергетиката, да престанат злоупотребите и кражбите, които излизат не само от джобовете на бизнеса, но и от вашите джобове", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Той напомни, че именно икономиката създава БВП и плаща заплатите не само на шефа на КЕВР Иван Иванов, на депутатите и на всякакви специалисти от КЕВР, но дори на журналистите.

"Това няма как да не се отрази и на вас журналистите - виждате, затварят се вестници", коментира председателят на КРИБ, допълвайки, че България е на последно място в ЕС по икономика заради такива схеми, които облагодетелстват отделни бройки.

Работодателите не се притесняват да плащат сметките си, но искат да са убедени, че те са правилно написани.

Домусчиев коментира и "дивия популизъм", който станал модерен. Той напомни на шефа на КЕВР, че популизмът в малки количества е полезен, както и алкохолът. Но Иванов малко прекалил с популизма.

"Този човек е скаран и с математиката, не е и добър манипулатор, тъй като при него всичко е сбъркано", изригна председателят на КРИБ.

За три години НЕК генерира дефицит в размер на 1 млрд. лв. Президентът на КНСБ Пламен Димитров намира, че това не се дължи на неефективност или на разхищаване. По думите му докладът на времената комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично е дефинирал, че тези загуби се генерират от ВЕИ-тата и американските централи. Пламен Димитров изтъкна, че 2 милиарда и 200 хиляди плаща НЕК на година за регулираната скъпа енергия.

„В този регулаторен период, който бе приет за следващата година стоят 1 млрд. и 50 млн. лв., които ще платим до юни към двете американски централи при положение, че и НЕК, и КЕВР казват, че енергийният ни пазар не се нуждае от това производство", коментира Димитров. С други думи, ние нямаме нужда от тази енергия, но я изкупуваме, защото имаме договор.

Решението на КЕВР граничи с източване на кръвта на българската индустрия, според конфедералния секретар на КТ "Подкрепа" Пламен Загоров. Затова бързо трябва да се намерят механизми то да се спре.

"Готови сме за продуктивни преговори дори през горещия август, но протестът назрява", предупреди той.

Васил Велев уточни, че работодателите и синдикатите не извиват ръцете на премиера Бойко Борисов, а точно обратното. Той уточни, че протестират в подкрепа на реформите и смятат, че срещу тези, които крадат 1,3 млрд. лв. всяка година, трябва да има организирана сила на обществото, за да се опре на нея правителството.