От 11.00 часа днес пред сградата на Министерски съвет представители на бизнеса у нас организират национален протест срещу повишаването на цената на електроенергията от 1 август.

Двучасовият протест е с маршрут от Министерски съвет, през сградата на КЕВР, до парламента и обратно.

Стана ясно, че вече има потвърждения за протести в сряда от всички 28 области в страната. В София се очакват най-малко 5 000 души.

Сред акцентите на протестите ще бъде изключването на мощностите в предприятията. Особено сериозни ще бъдат те в Стара Загора, Казанлък, Разград - „Амилум" и Стомана Перник.

Припомняме, за бизнеса ще се вдигне стойността на добавката "задължения към обществото", като индустриалците прогнозират за тях енергията да скочи с 15-20 %.

Бизнес и синдикати се обединиха срещу поскъпването, като прогнозираха, че то ще доведе до загуба на работни места, повишаване на цени, свиване на експорта и т.н.

Работодателите са категорични, че не е редно да плащат втората най-висока по стойност добавка в Европа.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че цената на тока не би трябвало да се вдига. Той отново припомни, че с протести преди година и половина-две се е стигнало до 10 млрд. загуби за държавата и спиране на всички еврофондове.

По-рано шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, ченяма законова възможност за ново отлагане на решенията за нови цени на тока от 1 август.