Москов вече води разговори с КРИБ за така наречения данък „вредни храни".

Новият данък може да подтикне хората към по-евтини и още по-вредни храни
Още...

Това обяви самият министър, като увери, че търси златната среда в експертен диалог. Основната идея на прокламирания от него нов данък е индустрията да промени рецептите си така, че съдържанието на сол, захар, кофеин и трансмазнини в продуктите да падне до нива, които не вредят на консуматорите.

Притесненията са свързани с лоши икономически последици за някои сектори и загуба на работни места, разкри Москов. По думите му ще приобщим унгарския модел, тъй като там този тип данък е най-добре уреден и успешен.

Според здравния шеф поскъпването на вредни продукти за две години в Унгария е довело до 27% спад в потреблението на съответните стоки.

Търсеният ефект е да имаме ясна информация за количеството вредни вещества в храните, а ако решим все пак да ги купим, надценката ще отива за здравословно хранене в училищата и за спортни бази за децата.

Прогнозите са за 150 милиона лева приходи от данъка, ако индустрията не промени рецептите, а потреблението запази сегашното си ниво.

Москов припомни, че по социални причини хлябът, месото, сиренето, маслото и кашкавалът няма да се облагат.

Ако обаче има сирене, което съдържа много трансмазнини, то ще бъде обложено. Това ще се случи и с вредните маргарини и мазнините за пържене, ползвани в заведенията за бързо хранене.

Българската стопанска камара настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който да се обсъдят медийно оповестените намерения на министрите на здравеопазването и на младежта и спорта за въвеждане на т.нар. „данък върху вредните храни".

Камарата смята, че предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи. Това ще стане, тъй като заради скока на цените на т.нар. „вредни храни" ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. Това пък ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити, предупреждават от БСК.

От камарата изтъкват, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. Те смятат, че предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси.

Не се разглеждала възможността за намаляването на ДДС за полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти, които не съответстват на нормите (например, продукти със забранени за употреба съставки, при измами в етикетирането, използването на овкусители, оцветители над нормите, съставки на база ГМО и др.), изтъкват още от БСК.

Според тях опитът да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия.