Бизнесмените, които бяха принудени да спрат работа заради мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус могат да кандидатствт за компенсациите само по електронен път.

Това става през Националната агенция по приходите чрез системата ИСУН, максимално олекотено и без предоставяне на документи. Това заяви на съвещанието при премиера Бойко Борисов вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

"Само да декларират обстоятелства. Все пак напомням, че става дума за НАП, която има огромен масив от данни за всяка компания. Тези обстоятелства, разбира се, ще бъдат проверявани впоследствие. Но целта е подкрепата да стигне максимално бързо до компаниите, които страдат от ограничителните мерки", каза Дончев.

От своя страна премиерът Борисов обяви, че с промени в Закона за извънредното положение бързината на подпомагането е гарантирана.

По думите му това е единственият най-бърз начин да стигнат парите до бенифициентите. Само че законът не позволяваше приходна агенция да стане разплащателна на практика и затова се наложи Дончев, Ананиев и Борисов да го вкарват в парламента, да го променим, за радост с болшинство, каза премиерът.

НАП ще признава тестовете за Covid-19 за разход

НАП ще признава тестовете за Covid-19 за разход

Работодателите трябва да осигурят здравословни условия на труд