Благоевград е сред първенците по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. До момента са одобрени 103 сгради за саниране.

Регионалната министърка Лиляна Павлова даде старт на строителните дейности по саниране на първия одобрен и финансиран блок по националната програма в града, съобщават от министерството.

Павлова обяви, че Благоевград ще бъде емблемата на България по програмата за саниране. Тя изрази радостта си, че реалното изпълнение на програмата стартира от най-активния град. Павлова е убедена в добрия резултат. Тя смята, че след 60 дни той ще е видим за цяла България. Именно толкова е срокът за реализация на строително-монтажните дейности.

Лиляна Павлова призова фирмата изпълнител да направи най-добрия проект, защото той ще е емблема за цялата страна. Тя смята, че е важно да направят такова показно, че другите да гледат от тях и да действат. „Който е пръв, прави пътеката и дава нивото, под което не бива да падаме, а само да надграждаме", категорична е строителната министърка.

Тя призова живущите в блок 36 на ж.к. „Ален Мак" да бъдат съвестен граждански контрол. Според нея като контрольори на място те трябва зорко да следят изпълнителя да реализира качествено всички дейности по обновяването на сградата.

По думите на Павлова, целта е след ремонта да се постигнат 50 % спестявания на енергия и да се модернизира обликът на сградата.

Това, че Благоевград е сред първенците по програмата означавало допълнителен ресурс за града от около 60 млн. лв. само по правителствената програма за саниране.

Лиляна Павлова изрази надежда програмата да стане двумилиардна. Тази година тя се финансира с 1 млрд. лева.