2385 фирми с над 210 000 заети лица в цялата страна са се включили в днешния национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на добавката „Задължение към обществото" към цената на ел. енергията. Над 300 от тях са участвали  и в проведените в много градове на страната шествия и митинги, в които се включили над 25 000 души.

Това съобщават национално представените работодателски организации, като поясняват, че данните са неокончателни.

Припомняме, протестът бе организиран от четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, подкрепени от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа".  Недоволството е продиктувано заради предстоящото от 1 август увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото" и съответно на цената на тока за индустрията с 20 на сто.

Протестиращите в столицата ясно са заявили позицията си, че са тук не за да свалят правителства, а за да помогнат и да се намерят аргументи, с които да убедят КЕВР да не повишава цените на тока. Те са категорични, че това може да се случи само чрез реформи. Именно затова събралото се множество скандираше  гръмко: "Реформи! Реформи!".

Сред издигнатите плакати се отличи призивът: "Да на реформите, не на кражбите", както и: "Не убивайте българските работещи предприятия".

Протестиращите настояха да бъдат променени договорите с американските централи.

От БСК посочват, че освен в областните градове, протести са се провели и в по-малки общини. Сред тях са Нови пазар, Оряхово, Мизия, Враца, Троян, Радомир, Димитровград, Девня, Ботевград, Горна Оряховица, Казанлък, Попово и други.

Протестът е втори, но вече ефективен, срещу намеренията на КЕВР за скока на цената на тока за бизнеса. Преди месец стотици фирми спряха работа за час.

След протеста, съвместно с правителството, бяха договорени промени, които биха позволили цената да се запази, а решението беше отложено за 1 август.

Работодателските организации обаче са категорични, че договорките не са спазени. Именно това е причината за настояването им цената на тока да бъде замразена до края на годината.