Близо половината от кравето масло у нас не е масло. 40% от продуктите съдържат опасни немлечни мазнини.
Изследването е направено в две независими лаборатории, по поръчка на организацията „Активни потребители", съобщава Нова телевизия.
Според европейските стандарти маслеността на кравето масло трябва да е 80 на сто, а съдържанието на водата да не е повече от 16%. Ако маслото се отклонява от тези показатели, това не е нарушение. Нарушение е обаче, когато написаното върху етикета не отговаря на истината. Особено, когато има наличие на немлечни мазнини, най-често палмово масло.
В 4 от 10 изследвани продукта лабораториите са открили немлечни мазнини между 10 и 60 на сто. Четирите марки масло имат и водно съдържание над отбелязаното на етикета. Според специалисти това е предпоставка за развитие на опасни микроорганизми.
Резултатът е недоверие към родното производство.
По закон маслото със съдържание на немлечни мазнини, трябва да е обозначено като "имитиращ" продукт. В някои магазини има специални места за такива артикули.
Ако държим да мажем филията с качествено масло, има два основни белега, по които можем да го намерим. Първият е цветът. Качественият продукт е по-ярко жълтеникав. Освен това, когато започнем да го размазваме, качественото масло се маже по-трудно.
amica1
на 11.06.2015 в 11:29:43 #4Статията в този си вид е напълно безсмислена - без марки и насочваща информация.
amica1
на 11.06.2015 в 11:04:58 #3Благодаря, Пантер. Намерих таблицата. Бях чувала за Хранинвест, че в кравето масло слагат палмово, обаче ... цели 30% !!!
Panther
на 10.06.2015 в 23:56:16 #2Потърсете сайта на "Активни потребители" в интернет или фейса. Данните за маслото са достъпни свободно.
mc solaar
на 10.06.2015 в 22:57:12 #1дайте имена, марки ..... кое е достатъ4но жълтеникаво ?