Близо половината от кравето масло у нас не е масло. 40% от продуктите съдържат опасни немлечни мазнини.

Изследването е направено в две независими лаборатории, по поръчка на организацията „Активни потребители", съобщава Нова телевизия.

Според европейските стандарти маслеността на кравето масло трябва да е 80 на сто, а съдържанието на водата да не е повече от 16%. Ако маслото се отклонява от тези показатели, това не е нарушение. Нарушение е обаче, когато написаното върху етикета не отговаря на истината. Особено, когато има наличие на немлечни мазнини, най-често палмово масло.

В 4 от 10 изследвани продукта лабораториите са открили немлечни мазнини между 10 и 60 на сто. Четирите марки масло имат и водно съдържание над отбелязаното на етикета. Според специалисти това е предпоставка за развитие на опасни микроорганизми.

Резултатът е недоверие към родното производство.

По закон маслото със съдържание на немлечни мазнини, трябва да е обозначено като "имитиращ" продукт. В някои магазини има специални места за такива артикули.

Ако държим да мажем филията с качествено масло, има два основни белега, по които можем да го намерим. Първият е цветът. Качественият продукт е по-ярко жълтеникав. Освен това, когато започнем да го размазваме, качественото масло се маже по-трудно.