Българската икономика не е перфектна, но заслужава адмирации. Това е изводът, който си е направила вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева шест месеца от началото на своето управление.

Бобева представи на специална пресконференция, която е нейната първа самостоятелна, равносметката на свършеното от нея и екипа й в основната й битка за постигане на по-развита икономика в страната ни.

Най-важният партньор за Даниела Бобева е бил и си остава бизнесът, с който тя се стреми да подобри диалога. Допирайки се до него обаче вицепремиерът е разбрала, че той има проблем с прозрачността и усилията на правителството трябва да бъдат насочени именно към дръпване на завесите за дейността на българския бизнес.

В последните дни на настоящата 2013 година Даниела Бобева отчита като свой успех запазената финансово-икономическа стабилност, която е устояла на вътрешните и външните шокове.
Като шок за страната ни вицепремиерът определя неочаквано бавното възстановяване на икономиката в цяла Европа, военната криза в Сирия и последващата я бежанска вълна и не на последно място антиправителствените зимни и летни протести у нас.

Даниела Бобева се похвали и с поставените основи на бъдещ икономически растеж за следващата 2014 година, съхранената фискална стабилност, същите нива на данъците, както и ниския бюджетен дефицит, който е под 2%.
"Най-малко 14 страни в Европейския съюз мечтаят за такъв дефицит", изтъкна заместник министър-председателят по икономическото развитие.

"Какво направи обаче вицепремиерът Даниела Бобева през тези шест месеца управление?".
Самата Бобева отговори на този въпрос по следния начин, изброявайки осъществения диалог с бизнеса, воденето на антимонополна политика, новия Закон за кредитните институции, както и известните промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП).
"С тези промени решаваме непрозрачността, липсата на конкуренция, проблемите на подизпълнителите и тромави процедури на самите обществени поръчки", се похвали още вицепремиерът.

Даниела Бобева съзира обаче и няколко основни риска за икономиката на България, а най-притеснителните от тях са малкото чуждестранни инвестиции у нас и слабото вътрешно търсене.

Вицепремиерът по икономическото развитие вече е написала своя списък със задачи, който ще погледне още в първия ден на новата 2014 година. Бобева ще се бори, заедно с правителството, за постигане на ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,8%, ръст на износа и достигането на поне 7,2% на неговия размер.
Логичен приоритет за вицепремиера е й намаляването на безработицата у нас, като желаният процент в края на следващата 2014 година е 12.6 на сто.

В списъка "Какво да направя през следващата година" Даниела Бобева е посочила създаването на стратегия за туризма, стратегия за подземните богатства, нова политика за иновациите, промени в Закона за защита на конкуренцията, Закона за управление на държавното участие, стратегия за административната реформа.

Даниела Бобева се похвали и за диверсификацията на средствата на държавните предприятия.
"Няма банка, която да държи повече от 22,67 % от парите на държавните дружества и предприятия. Към 31 март тази година нетната експозиция в една единствена банка е била 47,05 %, а сега е 22,67 %", изтъкна още вицепремиерът по икономическото развитие.

При постигането на този успех и разпределението на средствата на търговските дружества в много от българските банки Бобева се е срещнала с редица трудности. Такива са например дългосрочните договори, които повечето търговски дружества са били подписали.

 

Вицепремиерът постави край на своята пресконференция-равносметка с изненада за журналистите. Българска погача и икономически късметчета бяха предназначени за всеки един от представителите на медиите. "Ще работиш без дори да спиш, плановете си ще реализираш", е заветът, който изтегли самата Даниела Бобева. News. bg изтегли мечтаното пророчество - "държавата успешна ще е таз година!".