Ние в момента сме в аквариум, в който температурата се качва до 60-70 градуса, много близко сме до чорбата. Такава метафора за ситуацията на бизнеса у нас използва в сутрешния блок на БиТиВи председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

Няма незасегнат сектор от коронавируса. В почти всички отрасли -компаниите са със сринат оборот около 30%, едва 17% от компаниите се развиват добре, като сред тях са и тези с доставките по домовете, отчете Радев. Припомняме, че вчера бе анонсирано като политическо решение намаляването на 9% на ставката ДДС за доставките на храна по домовете.

БСК "за" ограниченията, но с ясни критерии и цел

БСК "за" ограниченията, но с ясни критерии и цел

Когато се налагат мерки за две седмици, трябва да знаем какъв резултат търсим, категорични са от Камарата

При второ затваряне икономиката ни няма да издържи, защото няма резерви, и мерките за подпомагане, колкото и малко, освен това се случват много бавно и много трудно, изтъкна Радосвет Радев. Според него в трудните моменти се раждат добри идеи и добрите бизнес решения. Ако е малко по-добронамерена средата, могат да се направят чудесни неща, смята председателят на БСК. Той похвали мълниеносната реакцията на премиера Бойко Борисов да се помогне на всеки един човек в условията на кризата.

По отношение на проектобюджета за 2021 г., Радев обаче не вижда нищо в него, насочено към бизнеса.

Без бюджетите на НЗОК и НОИ не функционира държавата, уточни Радев, но отбеляза, че при бюджета на Здравната каса 80% от средствата на бюджета са насочени към болничната помощ, а само 20% в доболничната помощ. Това е деформация и тя се процедира от бюджета, изтъкна Радосвет Радев.

Във връзка с европейския план за устойчиво развитие на България, анонсиран онлайн от вицепремиера Томислав Дончев вчера, Радосвет Радев посочи, че много от нещата звучат страшно красиво, но трябва да се види какво и как може да бъде направено.

БСК: При 300 лева минимална пенсия половината пенсионери ще получават такава

БСК: При 300 лева минимална пенсия половината пенсионери ще получават такава

Над 500 млн. лв. пропуснати доходи за Сребърния фонд изчислява Димитър Бранков

За БСК е важно, че държавата трябва да влезе в позицията на субект инвеститор. За бизнеса "любимата дъвка" е дигиталното правителство и дигигализацията в правенето на цифрова България, каза с известна ирония Радоствет Радев.