Народно събраниеДепутати от Коалиция “За България” инициираха свикване на извънредно заседание на парламентарната икономическа комисия във вторник, 1 април. На него ще бъде разгледан проектодоговорът за приватизацията на БТК и ще бъде направена проверка на съответствията от парламента стратегия за продажбата на телекома.

За свикването на икономическата комисия са необходими една трета от подписите на всичките й 24 члена. До момента депутатите са събрали 6 от необходимите 8 подписа.

По думите на Румен Овчаров, под искането са се подписали представители на всички политически сили, с изключение на НДСВ. Депутати от СДС също ще се подпишат.

Инициаторите настояват на извънредното заседание на присъства премиерът Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът Николай Василев, транспортният министър Пламен Петров и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев.

Залутани около войната в Ирак и около скандала с приватизацията с “Булгартабак”, като че ли изпускаме от вниманието си приватизацията на БТК, която може да се превърне в едно от най-големите икономически престъпления в новата ни история, изтъкна Овчаров като мотив за искането за извънредното заседание.

Справедливото разпределение на дивидента на БТК за миналата година е 70 процента за държавата и 30 на сто за компанията, както е било през 2001 година. Това е становището на заместник-председателя на комисията по транспорт и телекомуникации в парламента Иван Иванов. Според него, държавата трябва да вземе това решение преди сключването на сделката с бъдещия собственик.

Агенцията за приватизация ще представи документите по сделката за БТК пред парламентарната група на НДСВ по искане на ръководството на групата. Това ще стане след решаване на проблема за “Булгартабак”, каза НДСВ-депутатът Анели Чобанова, която е сред членовете на създадения ad hoc комитет за прозрачност при приватизацията на БТК.

В петък, 21 март, комитетът поиска от АП всички документи по продажбата на телекома. Днес в писмо изпълнителният директор Илия Василев отговори, че исканата информация е служебна тайна и не може да бъде предоставена преди сделката да стане факт.