Румен Овчаров Най-вероятно утре - 2 октомври, БСП ще внесе искане в Прокуратурата за извършване на проверка за евентуално престъпление при сключването на неизгодна сделка по приватизацията на БТК и за нарушаване на интересите на държавата. Това съобщи Румен Овчаров от БСП, който изрази позицията на своята партия за приватизационните процедури у нас.

Според него трябва да бъде послушан представителя на МВФ Джералд Шиф, който по-рано заяви, че в приватизационния процес трябва да бъде направена пауза.

По думите на Овчаров в момента е неизгодно започването и на процедура по приватизацията на електроразпределителните дружества, както и че в този смисъл отново трябва да бъде послушан Джералд Шиф и да бъде цялостно преосмислена стратегията за приватизацията на дружествата.

Румен Овчаров заяви още, че партньорската проверка за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" не цели проверка на тези блокове, а дали са изпълнени забележките, направени преди 3 - 4 години.

Според БСП с партньорската проверка министър-председателят само заблуждава хората, тъй като така или иначе тя ще приключи през март - април на следващата година, когато ние вече по никакъв начин няма да можем да отворим отново глава "Енергетика" за подновяване на преговорите за присъединяването ни към Европейския съюз, тъй като до приключването им остават дни.

По думите на Румен Овчаров политическото ръководство на страната може да направи нещо за 3 и 4 блок на АЕЦ единствено в тези последни дни.

Всякаква активност от страна на министър Соломон Паси и всички дискусии в Министерството на енергетиката са напълно лишени от смисъл и целят да заблуждават общественото мнение в страната, заяви Овчаров.

Според него решенията за АЕЦ "Козлодуй" могат да бъдат взети единствено на най-високо политическо равнище, т.е. от премиера и президента.