Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е успял да върне надеждата на българските миньори и днес се похвали с постигане на рекорден добив на въглища за периода между октомври и декември 2013-та.

Доказателство за този успех били и отчетените 3 млн. лева отгоре върху очакваните приходи на "Мини Марица изток". "Когато юни месец отидох при миньорите, никой не вярваше, че ще изпълним дълга за годината", изтъкна Стойнев.

Повод да отчете тези свои успехи беше подписването на четири договора за финансиране на проекти, насочени към енергийната система у нас. Близо 35 млн. евро отпуска Международният фонд "Козлодуй" от своя "не-ядрен сектор".  Окончателното "Да" за предоставянето на тези пари е било дадено през ноември от Асамблея на донорите.

Драгомир Стойнев обърна внимание на това, че тези проекти са изключително важни не само за българската енергетика, но и за българската икономика.

Именно българските миньори ще успеят да получат част от тези пари. 15 млн. евро ще бъдат насочени към "Мини Марица изток", а там ще бъдат изразходвани за подмяна на три остарели и излезли от употреба амортизирани багера. Основната цел на тази модернизация е да се намалят разходите при добива на въглища, както и да се повиши сигурността на енергийните доставки.
"Мини Марица изток" ще има възможността да закупи нови багери, което не се е случвало от далечната 1992 г.", похвали се министърът.

Малко над 4 млн. евро отиват пък в Енергийния системен оператор, в чието Централно диспечерско управление ще заработи нов софтуер и така ще се увеличат оперативните възможности на компанията. И при тази инвестиция задачата е отново повишаване на доставките и сигурността на електроенергийната система.

Средства от Международен фонд "Козлодуй" ще бъдат предоставени и на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ). Безвъзмездната помощ е в размер на 5 млн. евро, които ще подпомогнат местните власти да подготвят и провеждат прозрачни тръжни процедури за избор на частни компании. Тези компании ще финансират и изпълняват енергийно  ефективни мерки в обществени сгради в цялата страна.

"Ние закъсняваме с енергийната ефективност и имаме конкретни пречки за осъществяването на енергийната ефективност", призна обаче енергийният министър.

Ресорното му министерство също ще получи безвъзмездна парична подкрепа на обща стойност 10,5 млн. евро. Ведомството ще насочи тези средства към 10 000 домакинства у нас, като ще им помогне да се присъединят към съществуващата газоразпределителна мрежа. Предложените за финансиране проекти от определени 27 общини, където са превишени нормите за качество на въздуха, ще бъдат разглеждани приоритетно.