Четирима са кандидатите за изпълнение на идеен проект за участъка на Лот 3.2 от автомагистрала „Струма", който ще преминава през най-трудния участък от Кресненското дефиле.

Припомняме, до процедурата се стигна, след като предишната идея за построяване на няколко огромни съоръжения, едното от които тунел с дължина от над 15 км, бе широко критикувана от строителния бранш.

Новият вариант предвижда удвояване на съществуващия път Е-79 при максимално използване на старото трасе, така че от една страна да бъде подобрено транспортното обслужване в участъка, а от друга - да бъде заета възможно най-малка площ от дефилето, пояснява ведомството.

В обявлението е посочено, че „на база предпроектните проучвания идейният проект трябва да съдържа следните големи съоръжения: 25 мостове и виадукти с дължина 3 км, 24 тунела с дължина 6.5 км, укрепващи и подпорни стени - 7 км, както и 3 пътни възела".
Обществената поръчка беше открита на 24 март, като тя е на стойност от около 1.2 млн. лв.

Комисията за обществени поръчки към Националната компания „Стратегически и инфраструктурни проекти" прие четирите оферти, като всеки един от участниците предварително е декларирал, че ако бъде избран, няма да използва подизпълнители.
Кандидатите за обществената поръчка са три обединения и един консорциум, като в тях освен български фирми, има и дружества, регистрирани в Италия, Испания и Полша.

Кандидатите са:

  • ОБЕДИНЕНИЕ „ЛОТ 3.2 ПРОЕКТ", включващо „ПЪТПРОЕКТ - 2000" ООД, „БИАС - М" ЕООД, „ГЕОТЕХНИКА - АБС" ООД, „БОНДИС" ООД и „СВЕКО ЕНЕРГОПРОЕКТ" АД;
  • Обединение „СПЕА и партньори", което се състои от търговските дружества „СПЕА - ИНЖЕНЕРИЯ ЕУРОПЕА" АД, Италия, „СивЕн Дизайн Сървисис" ООД, „РУТЕКС" ООД и „ГЕОКОНСТРУКТ" ЕООД;
  • ОБЕДИНЕНИЕ "АЛТЕРНАТИВА 3.2" ДЗЗД, състоящо се от „ЕВРОКОНСУЛТ" АД, Испания, „ПРОЕС КОНСУЛТОРЕС" АД, Испания и „ИЛИЯ БУРДА" ООД;
  • Консорциум „МОСТИ-ИКП 3.2", което обединява „МОСТИ БЪЛГАРИЯ" ЕООД, „МОСТИ КАТОВИЦЕ" Сп.з.о.о, Полша и „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ" ООД.

Прогнозната стойност на посочените услуги е в размер на 1 185 000 лв. без включен ДДС, а срокът за тяхното изпълнение е 168 дни.

Комисията ще излезе с протокол за това дали всички предадени днес в непрозрачни пликове документи отговарят на изискванията на Закона за обществените поръчки, след което, при пропуски, ще даде на участниците пет дни за отстраняване на неточностите.
Крайно решение за това кой печели поръчката за отсечката от магистралата ще има в законово установения срок.