Продължава инициативата на ЧЕЗ Разпределение България за изолиране на опасните за птиците стълбове и проводници. Това става чрез монтиране на платформи за обезопасяване на гнезда, съобщават от компанията. От ЧЕЗ поясняват, че мерките са част от политиката им за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалване на гнезда, както и опазване на биологичното разнообразие и живота на птиците.

Компанията планира да постави 100 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Това ще стане в периода октомври 2015-февруари 2016 г.

Част от съоръженията, които ще бъдат монтирани в този етап от ежегодната инициатива на компанията, са предоставени от Зелени Балкани, в рамките на проект „Бял щъркел: Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализация на големи инфраструктурни проекти".

Платформите се поставят на ключови места, които представляват потенциална заплаха за безопасността на птиците и сигурността на електроразпределителната мрежа.

270 гнезда са обезопасени по този начин досега на територията на страната.

Първите съоръжения вече са монтирани в с. Дъбован, Община Гулянци и с. Червен брег, Община Дупница. До февруари 2016 г. по-безопасни за птиците стълбове ще има и в общините Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Разлог, Тетевен, Белоградчик, Ловеч и Сливница.