Дружествата от групата на ЧЕЗ в България окачествиха причините, по които започна процедура по отнемане на лиценза им, като неоснователни.

Разпределителното предприятие „ЧЕЗ Разпределение" и крайният снабдител „ЧЕЗ Електро" са дали на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) своята позиция относно аргументите, както и документи, става ясно в съобщение на компанията до медиите. Посочва се, че не е открито „нито едно съществено нарушение в досегашната дейност в нито един от посочените случаи".

„Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензията. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените правни си становища и други документи," каза Томаш Плескач, директор на дивизия „Разпределение и международни дейности".

В съобщението си, ЧЕЗ посочват, че за да бъде отнет лиценза им за опериране на територията на България, са нужни „много сериозни нарушения, като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията". Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални.

По думите на Плескач компанията вярва, че регулаторът ще преосмисли намерението си, „след като проучи предоставените от нас документи и отрази и други обстоятелства".

От електроразпределителното дружество припомнят, че бизнес моделът им е бил одобрен от властите през 2006 г. и не се чувстват отговорни за „сегашната ситуация в България". Според тях високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците.

Компанията допълва, че цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на ДКЕВР считано от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници.

Българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10 %, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите, добавят още от дружеството.