Започва планова профилактика на съоръженията на ЧЕЗ Разпределение България. Това съобщават от компанията, като уточняват, че профилактиката е в изпълнение на законовите изисквания и с цел подобряване на качеството на електрозахранването.

Проверките и ремонтните дейности ще обхванат над 5000 трафопоста на компанията. Те ще продължат до края на октомври. От ЧЕЗ обясняват, че целта на профилактиката е спазване на нормативните изисквания за експлоатация и поддържане на съоръженията и подобряване на състоянието им.

От компанията предупреждават, че в периода на проверка на съоръженията, се налагат кратки прекъсвания на електрозахранването през нощта до 5.00 часа сутринта. Целта е изключване на съоръженията, подлежащи на проверка на следващия ден, от нормалната схема на захранване. От ЧЕЗ отбелязват, че по този начин ще се осигури безопасната работа на служителите, както и  безпрепятствени ремонтни дейности.

За да засегнат най-малък брой активни потребители, оперативните изключвания се провеждат нощем.

Директорът „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев поднася извинения на потребителите за създадените неудобства. В същото време той увери, че в дългосрочен план качеството на доставяната електроенергия ще бъде подобрено и прекъсванията на електрозахранването ще намалеят.

От ЧЕЗ посочват още, че по време на профилактиката се подменят повредени или ненадеждни съоръжения и се определят необходимите видове дейности и ремонти, както и техниката, нуждаеща се от рехабилитация.

Клиентите на компанията могат да се запознаят с графика на планираните прекъсвания на електрозахранването, който и в периода на профилактика ще се публикува ежеседмично в средствата за масово осведомяване, както и на интернет страницата www.cez-rp.bg.