АЕЦ “Белене” В началото на следващата година ще бъде избрана технологията за втората атомна централа Това заяви ръководителят на групата за управление на проекта “АЕЦ “Белене” Красимир Николов.

В технико-икономическия анализ за АЕЦ “Белене” се препоръчва 45% от кредитите, с които ще се финансира централата, да бъдат трансформирани в собственост на кредитиращите институции, каза още Николов.

Ще участват много и големи банки. Ние предлагаме част от собствеността да се придобие от чужди инвеститори, поясни той. По думите му, водени са предварителни разговори с всички доставчици, които са изявили желание да участват. Те съответно имат зад гърба си по 2, 3, 4 големи банки, коментира Красимир Николов.

В технико-икономическия анализ на консултантската фирма "Парсънс" има две препоръки – дострояване на започнатия блок и изграждане на нов, модернизиран втори блок, или изцяло построяване на два нови модерни блока.
Тези варианти трябва да се разгледат от българското правителство. Стойността на изграждането на един енергиен блок ще бъде между 1,3 и 2 млрд. лева, а цената на тока между 3 и 4 евро цента за единица мощност.
Това заяви ръководителят на групата за управление на проекта АЕЦ-Белене Красимир Николов на международната конференция "Нова ядрена мощност в България".

При всички случаи цената на електроенергията от АЕЦ-Белене ще е конкурентноспособна в България и региона, заяви енергийният министър Милко Ковачев.

Той поясни, че текат две конкурсни процедури – за избор на финансов консултант и за избор на технически консултант Процедурата е по Закона за обществените поръчки и в зависимост от заявения интерес към участие в конкурса за строеж на новата енергийната централа законовият срок от 45 дни може да бъде удължен, заяви министър Ковачев. Възможностите са или срокът да се удължи, или да се пристъпи към директно договаряне, уточни той.

Министърът на енергетиката допълни, че, за да може да се структурира търговски проект е необходимо комбиниране на възможностите между потенциала на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и площадката на АЕЦ Белене.
НЕК не може да притежава производствени мощности, държавата не може да осигури 100 %-ва гаранция и в този смисъл е необходима търговска структура, която да бъде кредитоспособна, да може да подпише и да обслужва кредити. Вариант за структура, включваща 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и площадката на АЕЦ Белене, подлежи на одобрение от Министерски съвет, уточни министър Ковачев.

В ядрената енергетика не могат да се перат пари. Може би някои хора не искат да се случи проектът "Белене" затова вдигат сериозен шум в момента.
Така министърът на енергетиката отговори на въпрос дали в България има фирми, които не искат да се създават големи енергийни мощности като АЕЦ-Белене. Този проект обаче трябва да се случи, България и региона има имат нужда от него и имаме хората и възможностите да го осъществим, добави Ковачев.
Очаква се през март-април следващата година да бъдат подписани споразумения с избран доставчик на технологията.