Партньорската проверка беше нужна, за да видим, че експлоатацията на трети и четвърти блок е безопасна до 2006 година.<
-- Д.Цонев
Партньорската проверка беше нужна, за да видим, че експлоатацията на трети и четвърти блок е безопасна до 2006 година.
Така правителственият говорител Димитър Цонев обясни факта, че правителството няма да използва резултатите от проверката за предоговаряне сроковете за експлоатация на двата енергоблока.

На въпрос защо тогава то настояваше за тази проверка именно с намерението за удължаване на живота на трети и четвърти блок, Цонев посочи, че тогава (през 2002) статуквото е било такова, но че сега е по-важно да влезем в ЕС през 2007, отколкото да удължим експлоатацията с 2-3 години.
Налага се да избираме между тези две възможности, посочи Цонев.

Говорителят не можа да отговори на въпроса дали ще поискаме допълнителни компенсации за затварянето на блоковете. Той допълни, че в доклада на евроекспертите пише, че трети и четвърти блок са безопасни, но се потвърждава и че трябва да бъдат затворени преждевременно.

От брифинга
На въпрос какво изобщо е направило правителството за удължаване на експлоатацията на трети и четвърти блок, Цонев посочи: Именно извършването на партньорската проверка.
По думите му, със затварянето на глава “Енергетика” и с поемането на ангажимента за по-ранното затваряне на блоковете е станало възможно да получим датата за членство 1 януари 2007, както и финансовите рамки до 2006 и за първите 3 години след присъединяването.

Отварянето на глава “Енергетика” и предоговарянето на сроковете ще забави членството ни в ЕС, повтори за пореден път Цонев.

На въпрос какво изобщо е направило правителството за удължаване на експлоатацията на трети и четвърти блок, Цонев посочи: Именно извършването на партньорската проверка.