Продължителността на валежите на територията на източномаришкия въглищен басейн доведоха до временни затруднения за въглеподаването. Това съобщават от пресцентъра на въгледобивно дружество. При транспортирането на персонала от и към работните им места също има временни затруднения. Четирите топлоелектрически централи в региона ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3", ТЕЦ „AES Гълъбово" и „Брикел" ЕАД са информирани за ситуацията.

Количеството на валежите е рекордно за последните 39 години. Сумарно от януари досега те надвишават 900 л/ кв. метър. Над 70 л/кв. метър са паднали за последните 48 часа.

Изпълнителния директор в „Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е разпоредил да бъде въведен в действие съвместният План за работа между „Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ „Марица изток 2" ЕАД и Предприятие "Язовири и каскади" ЕАД.

Към момента в системата на отводняването на „Мини Марица-изток" ЕАД работят 67 помпи (в рудник "Трояново-1" - 30 помпи, в рудник "Трояново-север" - 28 помпи, в рудник "Трояново-3" - 9 помпи). Обилните валежи през последните дни са довели до невъзможността да бъдат изпомпени и отводнени от рудниците придошлите води. В резултат на това са залети площи от територията на дружеството, а производственият процес силно е затруднен.

От въгледобивното дружество подчертават, че наличните хидротехнически съоръжения работят на максимален товар, за да бъде изпомпена водата своевременно. Основната цел е опазване живота и здравето на персонала на първо място и опазване на техниката, с цел възстановяване на нормалния ритъм на работа, гарантиращ сигурността на енергийнатасистема на страната.

От Областна администрация-Стара Загора информират, че след падналите дъждове през последните дни преливат язовирите в селата Колена, Ястребово и Бял кладенец. Основните изпускатели са отворени. Най-много - по 35 л/кв.м, са падналите дъждове в общините Стара Загора и Опан. Водоподаването в село Сулица е спряно.

Огнеборци отводняват ж.п. гарата в село Михайлово. Предстои да бъдат отводнени църквата, читалището и кметството в село Полски градец, както и на няколко къщи в селата Еленино, Арнаутито и Могила.