Радиатор 51 депутати от всички парламентарни групи са готови да поискат да бъдат обявени за противоконституционни текстове на Закона за енергетиката, отнасящи се до задължителното въвеждане на топлинното счетоводство. Това заяви председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

Той обясни, че това са парламентаристи от всички политически сили, които са се убедили, че в този вид законът нарушава конкретни конституционни права. Според Кърлев, процедура в Конституционния съд ще може да се отвори през октомври на база констатираните нарушения.

Основното искане на Федерацията на потребителите е да бъде ясно регламентиран начинът, по който се образуват сметките на потребителите, за да може всеки да изчисли използваната от него топлоенергия.

Ако на предстоящата среща с “Топлофикация” не се стигне до споразумение, федерацията ще атакува по съдебен път общите условия на договорите за продажба на енергия, както и договорите, сключени между фирмите за топлинно счетоводство с абонатите, заяви Кърлев.

От Федерацията настояват за създаването на надзорен орган, който да следи за коректността на фирмите.