"Девня цимент" АД инвестира в завода си 160 млн. евро в нов проект за изграждане на производствена инсталация.

Инвестицията е една от най-големите в България за последните 20 години. Новата производствена линия предстои да бъде пусната в експлоатация през септември тази година, като годишният й капацитет ще бъде близо 1.5 млн. тона цимент.

По време на строителната фаза инвестиционният проект генерира приблизително 1000 работни места, съобщават от икономическото министерство.

„Инвестиции като тази, които показват иновативни продукти, се подкрепят изцяло от държавата", заяви икономическият министър Драгомир Стойнев на среща с ръководството на "Италчементи Груп", компанията майка на „Девня Цимент" АД.

До момента "Италчементи Груп" е инвестирала над 400 млн. лева у нас, което я нарежда сред най-големите инвеститори в страната.

„Промените по Закона за обществените поръчки имат за цел прекратяване на корупционните практики при избор на изпълнител, прилагани при предишното управление", заяви Стойнев. Според него той ще даде възможност на малките и средните предприятия у нас да бъдат конкурентоспособни при участието си в обществените търгове.

Италчементи Груп е петият по големина производител на цимент в света с производствен капацитет от приблизително 68 млн. тона цимент. Компанията навлиза на българския пазар през 1998 г. с приватизацията на "Девня цимент" и "Вулкан цимент".