Протест срещу ниските изкупни цени на плодовете и зеленчуците организираха производители на тържището в Любимец. Десетки търговци изхвърлиха и стъпкаха дини, пъпеши и домати на пътя до борсата, съобщава БНТ.

Мафиотски структури са окупирали борсите в страната и налагат ниски цени, смятат зеленчукопроизводителите и твърдят и че няма достатъчен контрол от страна на държавата срещу нерегламентирания внос.
Те настояват правителството да осъществи контрол по големите борси, НАП също да проверява и да има фитосанитарен контрол.

Хората разказват, че едни от най-редовните клиенти на борсата в Любимец са гърци, които предпочитат българските плодове и зеленчуци, защото те са с по-добър вкус и качество, докато гръцките са със завишено съдържание на нитрати.

Производителите се оплакват, че продават продукцията си под себестойността й и до края на сезона едва ли ще успеят да покрият разходите си.

"Една семка е 20 стотинки, един килограм диня е 15 стотинки", обяснява Петко Петков.

Радка Тенева и съпругът, коитоо отглеждат пъпеши споделиха, че изхвърлят голяма част от продукцията си, защото няма кой да я купи.

Протестиращите настояват властите да се намесят незабавно в решаването на проблема, в противен случай до дни се заканват да блокират автомагистрала Марица.

Припомняме, в събота производители на домати показно изхвърлиха стоката си на Главен път Е-79 край Сандански.

В неделя близо 200 зеленчукопроизводители от общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич се събраха отново на протест край главен път Е-79, съобщиха от e-79.com.
Това принуди земеделският министър да организира днес в 13.00 часа срещи със зеленчукопроизводителите.