Цените на парното няма да нараснат тази зима, прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той поясни, че всяко намаление за договорите на енергийните доставчици се отразява на крайните цени и следва да се очаква стабилизиране или намаление и за цената на природния газ.
Припомняме, вчера стана ясно, че със задна дата от първи април влизат намалените с 11 процента цени на газа, доставян ни от Газпром.

Семерджиев съобщи, че от 1 септември ще влязат в сила предвидените цени на соларната енергия, като за момента България продължава да следва тенденцията в световен мащаб към намаление на цените и в този сектор.
Предвиденото намаление за страната ни ще бъде около 30% като има възможност дори да надмине тази цифра.

Има очаквания, че зелената добавка няма да може да покрие всички разходи, които ще се направят за закупуване на зелената енергия по преференциални цени.

Семерджиев поясни, че досега тази компенсация в разликата на цените се извършвала от НЕК, но отскоро е приета различна методика, за да се разпредели тежестта между всички оператори, тоест както НЕК, така и елразпределителните дружества.

Либерализацията никога не е спирала като процес. Непрекъснато се приближаваме към европейската линия на работа, интензивно работим по усъвършенстване на правилата за електротърговия", каза той.

На заседанието на комисията бяха разгледани преписки за издаване на лиценз за производство на електроенергия и изграждане на енергийни обекти на 6 дружества, като на 3 септември на закрито заседание комисията ще се произнесе окончателно по техните договори.

Според представителите на „София газ" ООД забавянето на инвестиционните процеси е с цел равномерното присъединяване на потребители.
По техни данни дружеството има 20 000 потребители, като трайно отказали се няма, а около 2% временно са прекратили договорите си за топлия сезон.

Семерджиев обобщи, че за момента нито един индустриален потребител не се е отказал от природния газ и всеки се стреми да замени тежките горива.
В момента природният газ е на по-изгодни цени в следствие на политиката, която водим, заяви още шефът на ДКЕВР.