Валентин ЦеровскиДо една година автомагистралите “Тракия” и “Хемус” най-вероятно ще бъдат концесионирани. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

На семинар на тема “Регионалната политика на България в процеса на присъединяване към Европейския съюз” в Рибарица министърът заяви, че вече има заявен интерес от страна на европейски компании за концесионирането на двете магистрали, но не даде информация за конкретни фирми.

Срокът на концесиите ще бъде 35 години. Избраните кандидати ще трябва да работят съвместно с държавната фирма "Автомагистрали".
Концесионерът ще има ангажимента да устрои магистралите и да ги поддържа.

За дейността си фирмите ще могат да въвеждат платено преминаване по т. нар. тол-система. По всяка вероятност платеното преминаване ще стане след първата година на концесията.

Министър Церовски съобщи също, че комисия ще провери раздаването на ведомствени жилища в Министерството на регионалното развитие и благоустройството през последните 30 години. Комисията вероятно ще работи в срок от една година, защото проверката е за дълъг период от време, поясни Церовски.