Изчерпани са резервите за последващо намаляване на цената на тока. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от Дарик. По думите му е възможно да се намерят минимални резерви след одитите на дружествата за възобновяема енергия.

От 1 юли цената на тока ще се запази на настоящите си нива с минимално общо намаление от 0,66 на сто. Единствено при ЧЕЗ има поскъпване от под половин процент, докато за останалите две дружества - ЕВН и Енерго-Про, има минимално намаление. И трите компании остро възразиха срещу предложението и очертаха сериозни проблеми в сектора.

От своя страна от топлофикационните дружества също възразиха срещу промените в цените на топлата вода и парното, въпреки че те се увеличават с до близо 19 на сто в отделните градове. Топлофикациите поискаха референтни цени и на топлоенергията, която продават на битовите си клиенти, и на произвежданата от тях електроенергия, като всяко дружество да „съобразява" дейността си между тях.

И топлофикациите, и електроразпределителните дружества се оказаха недоволни от предложенията на енергийния регулатор. Въпреки че от 1 юли цената на топлата вода и парното ще се увеличи навсякъде, като в някои градове поскъпването е с от 10 до близо 19 на сто, топлофикациите ще бъдат „ударени" в цената на тока, която произвеждат.

Срещу запазването на цената на тока за крайните потребители и последиците в енергийната система се обявиха и трите електроснабдителни дружества. "Не поемайте тази лична отговорност за този предварително обречен опит а се скрият 1,5 млрд. лева неспешни разходи от обществото", обърна се Йорг Золфелнер от ЕВН към комисията.

Според Боян Боев картината не е толкова страшна, а дружествата говорят така „само за пред медиите". Самият Боев обаче призна, че едва ли ще има ресурс за последващо намаление на цената на тока.