"От началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите с общ размер на предварителните инвестиции от 588 млн. лева и планирани 877 нови работни места".
Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в Министерство на икономиката по време на връчването на сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите.

От думите му стана ясно, че от тях четири проекта ще се изпълняват в обработващата промишленост и в автомобилостроенето.

"Доверието на инвеститорите към България се завръща. Това категорично говори, че правителството води успешна политика", заяви Караниколов.

В края на 2017 г. и началото на 2018 г. са сключени и 7 договора за сертифицирани проекти като общият размер на инвестициите е 100 млн. лв., очаква се разкриване на нови 1905 работни места. Общо за инвестициите за този период са 350 млн. евро и 2700 работни места.

В края на миналата година са сключени договори с общините Габрово, Девня и Белославци за изграждане на инфраструктура към съответните заводи, които ще произвеждат у нас.

От всички сертифицирани за миналата година проекти, които са 31 за общо над 300 млн. лв. с почти 5000 работни места, около 15 от тях са във високотехнологичния сектор, стана ясно от думите на Караниколов.

Според данните, които отчита НСИ е, инвестициите отново стават генератор на икономическия растеж. Те растат в 4,3 %.

Министърът на икономиката връчи сертификат клас А на фирма Амилум България, чиято инвестиция е на стойност над 242 млн.лв.; Кастамону България с инвестиции над 15 млн.лв и ВИТТЕ Аутомотив България с инвестиция 12 млн.лв.