Д-р Дитлев Рамсдорф, официален говорител на Дойчебанк–Франкфурт пред Радио Нет

Въпр. - На първо място, искам да Ви поздравя, за това, че бяхте избрани за купувач на Булгартабак. Как ще коментирате този факт, като се има предвид всички трудности пред които бяхте изправени и всички скандали, в които бяхте въвлечени с тази приватизация?

Д.Р. - Първо, ние сме много доволни, че правителството преизбра Тобако Кепитъл Партнерс за победител в надпреварата за Булгартабак. Освен това ние, Дойчебанк, сме доволни, че можем да помогнем на приватизацията в България. Това е първото, което можем да кажем на този етап. Разбира се, ние ще работим много задълбочено върху тази сделка и ще дискутираме подробно всички въпроси около нея с хората, които администрират процеса на приватизацията в България.
Но, както знаете, избора на Министерски съвет трябва тепърва да бъде одобрен от Парламента и ние трябва да изчакаме това да се случи, защото е от изключително значение според вашето законодателство.
Процесът по приватизацията на Булгартабак продължава вече повече от седем месеца и сега решенията трябва да ce взимат много бързо, защото има определен набор от възможности за инвестиционното банкиране и съответно не може вечно да се бавят, да се отлагат за по-напред във времето. Вие знаете, че в такива консорциуми има и други инвеститори и това налага нещата да се случват по-експедитивно и навреме. Но ние сме оптимисти, че вече сме на прав път и скоро ще постигнем конкретни резултати.

Въпр. - Мислите ли, че е възможно договорът за Булгартабак да бъде подписан в рамките на 30 дни след като Парламентът одобри избрания от Правителството кандидат-купувач?

Д.Т. - Нямаме представа. Колкото по-скоро, толкова по-добре, но всичко зависи от решението на Парламента. Това е политическо решение, което ние трябва да изчакаме. Разбира се, надяваме се, че решението ще бъде взето възможно най-скоро, защото както ви казах, откритите възможности в подобни сделки са ограничени. Те не могат да продължават вечно. Това е единственото, което мога да кажа, но разбира се, Парламентът трябва сам да реши какво следва оттук нататък.

Въпр. - Днес министър Василев съобщи, че ще представите сериозни доказателства за това, че Дойчебанк притежава 100% от Тобако Кепитъл Партнерс. В България напоследък имаше много съмнения около легитимността на тази собственост. Можете ли да разсеете тези съмнения сега?

Д.Т. - Не, не мога да коментирам никакви подробности около сделката, в качеството си на представител на прес-службата на Дойчебанк. Мога да кажа само, че Дойчебанк е щастлива, че има възможност да помогне на приватизацията в България и разбира се, това трябва да стане според съществуващите правила на международните пазари.

Въпр. - Добре, но можете ли да ми кажете поне колко работници ще останат в Булгартабак?

Д.Т. - Не, не мога да ви кажа нищо около подробностите по сделката. Не мога да ги коментирам, защото това са въпроси, по които може да говори само вашето Правителство. Това не е наша работа. Трябва да питате правителството.

Въпр. - Да, но в тази сделка има две страни, едната от които е Дойчебанк от позицията на собственик на Тобако Кепитъл Партнерс.

Д.Т. - Да, но аз не мога да коментирам параметрите по сделката.

Въпр. - А кой може?

Д.Т. - Ние преговаряме със суверенна държава, а правителството представлява тази държава. Така че единствено те могат да споделят с вас това, което сметнат, че е необходимо да се знае.

Въпр. - А има ли някой, който може да коментира параметрите на сделката от името на Дойчебанк?

Д.Т. - Аз съм Дойчебанк. Аз съм официалният говорител на Дойчебанк Франкфурт и никой друг не може да говори с вас от името на Дойчебанк.

Въпр. - А ще можете ли да коментирате детайлите по сделката, след като Парламентът обяви своето решение за избора на купувач на Булгартабак.

Д.Т. - Не, няма да мога. Това е необичайно, абсолютно необичайно. Ние работим с официалните представители на една суверенна държава и съответно, само Правителството може да ви каже това, което сметне, че е необходимо.