тютюноработничкаПарламентът прие окончателно промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, като определи дружествата, които ще бъдат раздържавявани по особен ред. 15 дружества попадат в списъка на приватизационните сделки, които имат отношение към националната сигурност на страната и няма да подлежат на съдебен контрол.

Това са “Булгартабак”, БТК, електроразпределителните дружества в София-град и София-област, Пловдив, Горна Оряховица, Плевен, Стара Загора и Варна, Вазовските машиностроителни заводи – Сопот, търговските фирми за оръжейни сделки “Кинтекс” и “Тератон”, параходствата “Български морски флот” и “Българско речно плаване” и Авиокомпания “Балкан еър тур”. Предложението в този списък да бъдат включени НЕК и "Булгаргаз" не бе прието.

Депутатите решиха, че в случаите, когато към датата на влизане в сила на промените е взето решение за приватизация на дружества от този списък и е определен купувач, процедурата се довършва по досегашния ред. Това означава, че даваме "Булгартабак" на "Тобако Кепитъл Партнърс", независимо от скандалите около тази сделка, коментираха депутати от опозицията.

От ОДС направиха опит да убедят мнозинството, че е важно да бъдат извадени от списъка “Булгартабак” и БТК, за да отпадне съмнението, че законът се прави заради неспособността на правителството да финализира тези сделки.

От НДСВ репликираха, че не приемат препоръки от хора, които приватизираха чрез РМД и преговори с потенциални купувачи.

От ДПС бяха съвсем образни, като казаха, че тревогите на СДС за поминъка на тютюнопроизводителите са комични, тъй като те не правели разлика между маруля и тютюн.

Коалиция “За България” не участва в словесните престрелки, но декларира, че не желае да носи отговорност за последствията от този избор и за бъдещите приватизационни провали.

Разискванията по промените в Закона за приватизацията бяха прекъснати, заради гласуването на проекторешението на правителството за подкрепата на САЩ при евентуални удари срещу Ирак.