За последните 20 години броят на овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион, според експерти, цитирани от БНР.

На Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. Според агростатистиката в България се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са "изчезнали" 14 милиона животни.

Гергьовден е

Гергьовден е

Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската

От браншовите организации сигнализират за "виртуалните животни". Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища.

За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

България отдавна е излязла от международните пазари на агнешко месо. Това заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

"Много трудно можем да говорим за износ. Той е спорадичен и в малки количества. В последните години производството на агнешко месо в България захранва само потреблението в страната". От години българското селско стопанство работи без цел. Той подчерта, че липсва адекватна държавна политика спрямо сектора.