Фалиралите през 2016 година фирми са два пъти повече в сравнение с кризисната 2008 година, показват данни на Агенцията по вписванията, цитирани от bTV. Икономистите вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души.

Завод, в който преди са работили около 100 души, но със смяната на собствениците броят на заетите там постоянно намалява. Сега работят десетина души.

Началникът на цеха Първан Бързаков е един от първите служители дошли преди 40 години разказва за натовареността на производството. "Грубо навремето сме работили по 380 тона на месец. А сега? Сега за годината я ги стигнем, я не. ...На младите не им се работи железарство. Това е. После, в региона няма училище, което да произвежда такива кадри", каза Бързаков.

Фалитите не са срамни и у нас трябва да се улеснят, обяви Кристалина Георгиева

Фалитите не са срамни и у нас трябва да се улеснят, обяви Кристалина Георгиева

Фалитът е една от добрите мерки, за да не се вади

И макар държавата да отчита по-добра среда, собственикът Павел Георгиев казва, че за малкия и среден бизнес ситуацията остава тежка: "Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат", признава Георгиев.

Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно.

"Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда", посочва икономистът Явор Алексиев.

Който не знае английски, ще е извън борда, прогнозира Божидар Данев

Който не знае английски, ще е извън борда, прогнозира Божидар Данев

Изчезват професии, увеличава се ножицата между ниска и висока квалификация

Според анализаторите, най-голям риск има за хората без квалификация. Прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.