Ники Василев През 2003 година Европейската банка за възстановяване и развитие ще инвестира в България над 360 млн. евро, предимно в секторите телекомуникации и енергетика. Сумата е два пъти по-голяма от инвестициите през 2002 година, коментира след завръщането си от Узбекистан вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев. Той участва в годишната среща на ЕБВР в узбекистанската столица Ташкент.

Министър Василев съобщи, че е изготвил собствен доклад за "Булгартабак", включващ различни варианти за приватизацията на холдинга, който е предаден на премиера Симеон Сакскобургготски.

На срещата на банката най-често задаваният въпрос към българската делегация е бил за сделката с БТК. Вицепремиерът е уверил, че развитие по този въпрос ще има след празниците. По време на разговорите с ръководството на ЕБВР не е ставало дума за разпределението на дивидента на БТК, поясно той.

Нашата страна е постигнала търговски споразумения с държави от Източна Европа, уточни Василев. С Албания току-що подписахме споразумение за свободна търговия и очакваме двустранната търговия да нарасне значително през следващите години. Очаква се да подпишем подобни споразумения със Сърбия и Черна гора, както и с Молдова, съобщи той.

В рамките на преговорите с Украйна, за тяхното бъдещо членство в Световната търговска организация, украинската страна е приела всички български предложения за намаляване на митата. С такива големи мита на практика България е невъзможно да бъде конкуретно способна на големия украински пазар, каза още министърът на икономиката.

Участниците във форума са обсъдили възможността за организиране на съвместни бизнес-форуми. Изключително важен е проблемът с транспорта, коментира вицепремиерът. Стратегически път за стоките към големия европийски пазар са двете ни пристанища – Бургас и Варна, допълни той.

По време на срещата между българската делегация и премиера на Узбекистан министър Василев му е връчил писмо от президента Георги Първанов до президента на Узбекистан Ислам Каримов с покана да посети страната ни, вероятно още през тази година.