Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти.
Дори имитиращите продукти да съдържат мляко, те не могат да бъдат преработвани в един и същи обект на млекопроизводител, регистриран по Закона за храните.
Това става ясно от обнародвано допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването в "Държавен вестник", бр. 51 от 19.06.2018 г.
Мерките целят намаляване на "двойния стандарт" при храните.
Новите изисквания, които се въвеждат с промяната на нормативния акт, предоставят едномесечен срок млекопроизводителите да изпълнят изискванията на обновената наредба.
Тези изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на България.
От Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изтъкват своя принос към подобряване законодателството в областта на т.нар. "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко".
Целта им е да повишат търсенето на сурово мляко чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти. От друга страна да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към различните видове млечни продукти.
От ведомството на Румен Порожанов обясняват, че са подготвили цялостна оценка на въздействието на проекта на Наредбата. Оценката на въздействието е извършена от външен изпълнител по възлагане от МЗХГ.
Наредбата беше нотифицирана съгласно Директива (ЕС) 2015/1535 на Европейския парламент и на Съвета установяваща процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество (нотификация 2016/0345/BG).
През януари 2017 г. след предоставена допълнителна информация от страна на България, Европейската комисия изрази положително становище (Съобщение от Комисията - TRIS/(2017) 00125) по проекта на нормативния акт, поясняват от МЗХГ.