пчелари Над 90 фермери, стопани и преработватели от цялата страна са потърсили информация за периода от 8 до 29 март 2004г. от експертите в Евро Инфо Центъра на Министерството на земеделието и горите.

Консултациите се отнасят най-вече за цялостна информация относно реда и условията за кандидатстване по програма САПАРД. Посетителите на приемната искат да узнаят какви са приоритетите на Държавен фонд “Земеделие”, за какви дейности се отпускат субсидии, какви са минималните условия за получаване финансова помощ по програма САПАРД и по финансовите линии на фонда.

Експертите са записали редица питания дали фонд “Земеделие” стимулира и подпомага сладкарската индустрия, управлението на язовирите в страната, как да бъде получено финансиране за трайни насаждения и възобновяването на лозя, възможно ли е стопаните, занимаващи се с растениевъдство да получат пари за дейността си по други европейски програми и фондове.

Кога и как ще бъдат изплащани субсидиите за мляко и месо са най-честите въпроси, задавани от страна на фермерите и преработвателите. Гражданите се интересуват още дали съществуват финансови линии за отглеждане и закупуване на биволи, племенни животни, пилета, както и какъв е принципът за получаване на средства за закупуване на селскостопанска техника.

Постъпили са и голям брой въпроси свързани с лозарството, начините за развитие на биологичното земеделие и рибовъдството в България.

Какви са изискванията на Общата селскостопанска политика на ЕС в сектор “тютюн” , как ще бъдат сключвани договорите за производство и какви ще бъдат субсидиите и квотите, питат най-често тютюнопроизводителите.

Част от обажданията и посещенията в Инфо Центъра са свързани с въпроси за изискванията на Общността към пчеларството, отглеждането на пчелни семейства, управлението на кошери и начините за финансово подпомагане на този сектор.

Голям брой стопани се обръщат за информация, кога ще стартира дейността на Национална Компания “Земя” , дали тя ще изкупува площи от частни собственици и как ще бъде преодолян проблемът с пустеещите земи. Друга част от посетителите на центъра се интересуват как да узаконят дейността си като земеделци, как да се регистрират като официални земеделски производители и дали в столицата съществува център за изследване на почвите. Експертите на МЗГ ще консултират още два дни. Приемната на Евро Инфо Центъра ще разшири кампанията по информиране, като от 13 април т.г. ще се дават консултации и от Дирекция “Развитие на селските райони и инвестиции”, съобщават от МЗГ.