мобилни телефони За провеждането на конкурс или търг за издаване на индивидуална лицензия за далекосъобщителна дейност Комисията за регулиране на съобщенията ще определя експертна комисия, когато дейността може да засегне интересите на националната сигурност и отбраната на страната. Това прие Народното събрание при обсъждане на второ четене на Закона за далекосъобщенията.

Членовете на комисията ще са експерти от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на финансите и на транспорта.

От право на участие са лишени лицата, които имат интерес в тази процедура. Всеки член ще е длъжен да декларира писмено пред Комисията за регулиране на съобщенията, че нито той, нито негови роднини нямат финансови, търговски или други делови интереси от избора на определен кандидат.

Заместник-председателят на Комисия по транспорт и далекосъобщения Иван Иванов предложи да бъде записано условие членовете на комисията да не могат да бъдат назначавани в органите на управление на избрания кандидат.

Иванов посочи за пример бившия заместник-министър в Министерството на транспорта Николай Николов, който само дни след като е било взето решение в полза на “М-Тел”, напусна поста си и стана изпълнителен директор в компанията.

Депутатите не приеха това предложение, но определиха срок от една година, в който членовете на комисията няма да могат да бъдат назначавани в управлението на компанията, която е одобрена в конкурса.