пресконференцияНа пресконференция в зала "Пирин" на столичния хотел "Шератон" главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров и главният редактор на сп. Икономика" Виктор Даковски обявиха новия “Мистър Икономика 2002”. Банкерът Емил Кюлев, основал “Турист банк” и “Росексимбанк”, един от влиятелните членове на клуб “Възраждане”, спечели престижния конкурс на списание “Икономика” в изключително силната конкуренция на другите номинирани – финансовия министър Милен Велчев, изпълнителния директор на Банковата консолидационна компания Нели Кордовска, Пламен Орешарски и доц. Георги Николов, председател на Сметната палата.

Емил Кюлев - ексклузивно пред news.bg

От 136 анектни карти, попълнени от водещи експерти, в 48 е било посочено името на Емил Кюлев.

Тази вечер на официална церемония в столичния “Шератон” Кюлев ще получи статуетката–символ на конкурса “Рибарят и златната рибка”, дело на големия наш скулптор Ставри Калинов.

Ал. Александров, издател на сп. "Икономика" пред news.bg

Емил Кюлев създава през 1988 г. първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и сега. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които в Кюлевмомента присъстват на пазара и се радват на добър прием сред читателите. През 1989 г. основава банката "Турист банк", която се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката.

Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия. Убеден е, че България трябва да направи всичко възможно, за да се върне на традиционните си пазари в Русия и ОНД. Така тя ще стане много по-атрактивна за Запада. Според него банкерът е символ на пестеливост, разум, сигурност.

Ставри Калинов-АлександровЗа най-голям български банкер смята Атанас Буров. Намира, че валутният борд има много положителни черти, но ограничава растежа и потреблението, което сега е голям проблем на България. Сам се определя като националист и мисли, че в скоро време българските производители и банкери ще се обединят за защита на националното производство и интереси. В живота е привърженик на еволюционната теория, но в икономиката препоръчва радикални промени - рязка и пълна промяна на правилата, които да осигурят растеж.

Председател е на Надзорния съвет на "Росексимбанк", Член на Български бизнес клуб “Възраждане”. През 2002 г. придобива мажоритарен дял от ДЗИ. Туризма е другата посока, в която Емил Кюлев успешно работи.