Емил Кюлев, “Мистър Икономика 2002” пред news.bg

Въпр. - Тъй като широк кръг от експерти Ви определи за Мистър Икономика, това означава, че за тях Вие сте икономист за 2002 г. Как приемате този факт?

Е. К. - Като признание. Приемам го, общо взето нормално. Мисля, че това показва, че в обществото започва да се цени реалния бизнес, а не само политиците.

Въпр. - Ако може да се твърди, че частният бизнес и държавата са в едно благородно съревнование, смятате ли, че частният бизнес излиза c едни гърди напред, тъй като сред номинираните за “Мистър Икономика” беше и финансовия министър Велчев?

Е.К. - Това е една голяма дискусия. Държавата и бизнесът не трябва да се конфронтират, напротив държавата трябва да създава условия за развитието на частния бизнес. Държавата трябва да намали своето участие като акционер в търговските дружества. Спокойно трябва да се говори за партньорство и взаимовръзки между политиката и икономиката.

Въпр. - Тъй като Вие сте един от най-серизоните привърженици на стабилизирането и активизирането на икономическите ни контакти с Русия и бяхте в делегацията на президента Първанов за току-що завършилото посещение в Москва, какво е усещането Ви за бъдещето в тази посока, за перспективите?

Е.К. Едно е ясно – имаме свой евроатлантически и европейски избор, но това не трябва да става за сметка на връзките ни с Русия. Аз съм един от радетелите и ще продължавам да бъда такъв.
Икономическите ни отношения с Русия в момента са на точката на замръзване. 30-40 милиона долара експорт годишно е срамно. По типичен български маниер разрушихме връзките си с Русия. Необходимо е сериозно да преосмислим взаимните интереси.