АЕЦ Правителството ще разгледа проект на Финансов морандум "Хоризонтална програма за подкрепа на България от Общността в сферата на ядрената безопасност за 2002 г." между България и Европейската комисия, съобщава информационната служба на Министерски съвет.

Според документа България ще получи безвъзмездно 1.96 млн. евро за подобряване на ядрената си безопасност. Националното съфинансиране е в размер на 0.25 млн. евро и следва да се усвои в периода 2003-2005 г.

Първият проект, който ще бъде финансиран по меморандума, е за доставка на оборудване за характеризиране на промишлени радиоактивни отпадъци и развитие на технически проект за обработка и съхраняване на отпадъци. Основната цел на този проект е да се подобри състоянието на хранилището до Нови хан, така че да отговаря на настоящите изисквания за ядрена безопасност.

Вторият проект е за сътрудничество за регулаторните дейности на българския орган по ядрена безопасност с оглед подобряване на управлението на запечатаните радиоактивни източници. Целта е да се помогне на българския орган по ядрена безопасност при предприемането на подходящи мерки, така че да се подобри управлението на високо активни запечатани радиоактивни източници в България.

Средствата от националното съфинансиране, необходими за изпълнение на проектите, са осигурени в бюджета на "Национален фонд" в Министерство на финансите за 2003 година.