ЕС затваря мелниците ни заради липса на контролГоляма част от българските мелници ще бъдат затворени заради изискванията на Европейския съюз, установи проверка на Balkan Media Agency. Причината е, че повечето мелници у нас нямат условия за контрол на технологичния процес, на качеството на суровината и на готовата продукция, а произведените брашна са с непостоянно качество.

Според Петър Христов, председател на Съюза на мелничарите, в българските мелници трябва да се въведе т. нар. добра производствена практика, а типовете брашна да отговарят на изискванията на пазара на ЕС.

Според анализи на Министерството на земеделието и горите, мелничарската промишленост в България не е в състояние със собствени ресурси да извърши нужното технологично преструктуриране за производството на брашно, което да удовлетворява стандартите и критериите за качество и безвредност на ЕС. При норма на амортизация на мелничното оборудване 10% годишно, инвестициите за поддръжка на наличните мощности в бранша трябва да бъдат 6.2 млн. лв. За модернизация и подмяна на износеното технологично оборудване обаче са нужни много по-значителни инвестиционни капитали.

Над 70 мелници в България работят без складове за зърно, над 90 – без складове за брашно. В повече от 50 малки мелници липсват машини и съоръжения за почистване и подготовка на пшеницата преди складиране. В повече от 200 малки мелници технологичният процес за почистване е много съкратен и не осигурява пълно отделяне на примесите.

В момента едва около 30 мелници – предимно големите, имат добро технологично оборудване, твърдят специалисти. Според запознати след 1-2 години у нас ще работят само стотина от над 300 действащи в момента мелници.