Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските пазари в страната, поискаха в писмо до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) техните организатори.

Рестрикциите бяха наложени през лятото, за да се ограничи разпространението на чумата по свинете. 

Изпълнителният директор на БАБХ забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна.

"Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна фермерски пазари", заявяват от фондация "Локалфууд.БГ", организатор на Фермерски пазари "Пендара" в София и Пловдив, ДЗЗД "Фермерски пазар Варна", Фондация за биологично разнообразие "Биоселена", организатор на Фермерски пазар "Произведено във фермата" пред МЗХГ, както и Обединение за местен пазар и занаятчии ДЗДД, което организира Фермерски пазар "Натурално" в Пловдив.

Забраняват свинското месо на всички фермерски пазари

Забраняват свинското месо на всички фермерски пазари

Инспектори ще извършват засилен контрол

Те подчертават, че организираните от тях фермерски базари в цялата страна, подлежат на непрекъснат контрол по отношение подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на БАБХ.

Всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в нашите фермерски пазари, разполагат с пълната документация, системи и мерки за самоконтрол", изтъкват в писмото си до БАБХ организаторите на фермерските пазари.

От Фермерски пазар "Натурално" настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така, че да се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо.

Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери "да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани - достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо", изтъкват от Обединение "Натурално".