Първанов По време на срещата си с германския канцлер Герхард Шрьодер президентът Първанов е направил предложение да се търсят възможности за преструктуриране на нашия външен дълг към Парижкия клуб. Това информира българският държавен глава в Дюселдорф на брифинг в края на официалното си посещение в Германия.

Той уточни, че ще има възможност да се създаде един ивнвестиционен фонд за инфраструктура, в който България да внася своите погасителни вноски. Първанов посочи, че предложението е прието с интерес и разбиране, без да бъде поеман някакъв ангажимент. От своя страна българският президент след завръщането си ще информира премиера и икономическия му екип най-подробно за своите разговори.

Разбра се още, че един от най-крупните възможни германски инвеститори е проявил интерес към проекта за построяване на Дунав мост две. Първанов не пожела да спомене именото му, тъй като това би трябвало да стане след като бъдат проведени конкретни разговори.

По актуалната тема за 3 и 4 блок на АЕЦ държавният ни глава още веднъж сподели, че в Германия познават добре писмото и други документи, които формират българската позиция. Според Първанов предложенията ни са приети сдържано, но не негативно.

Другото, което е много важно според Георги Първанов е, че тезата за отделни преговори с всяка една от страните в ЕС не се възприема от правителствата на отделните страни. Явно че субектът на преговорите трябва да бъде на общоевропейско равнище, посочи президентът Първанов.