България продължава да настоява, че проектът на петролопровода Бургас-Александруполис не е безопасен за околната среда и трябва да бъде доразвит.

Въпреки това, Гърция, която заедно с България и Руската федерация има намерение да построи тръбата, няма такова възражение.

Това заяви днес в Атина гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос по време на руско-гръцко-кипърска конференция, съобщи РИА Новости.

В началото на ноември министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас заяви, че Атина подкрепя изцяло проекта.

Русия, Гърция и България през 2007 г. се съгласиха да построят нефтопровода с близо 300 километра дължина, но с идването на правителството на Борисов, проектът е в застой.

Той многократно посочи опасността за екологията на региона, пише РИА Новости.

Според него, освен възможността за разлив на петрол, има и друг проблем. Бургас-Александруполис трябва да премине през охраняваната територията на ЕС "Натура 2000", създадена, за да запазят редки видове от флората и фауната.

В същото време РИА новости отбелязва, че по време на посещението на руския премиер Владимир Путин у нас, шефът на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Мая Христова са поставили подписите си под документ, който очертава значителния напредък, постигнат в изпълнението на "Южен поток".

"Газпром" и БЕХ ще създаде съвместно предприятие с "Южен поток", което ще разработи технико-икономическо проучване, строителство и текущи операции на българския участък на тръбопровода.

Участието на България в проекта от дълго време е под въпрос. Страната се присъедини към "Южен поток" през януари 2008 г., но след идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 г., заяви, че спира енергийните проекти с Русия, отбелязва руската агенция.