Ще имаме възможност да запазим цената на природния газ, дори да я намалим, заяви шефът на ДКВЕР Ангел Семерджиев.

Продължава тенденцията на намаляване на цените на световния пазар и ако тази тенденция продължи, всички ще отдъхнем за цената на природния газ за четвъртото тримесечие, добави той.

Освен това Семерджиев каза, че ще бъде оптимизиран начинът, по който се отчита курсът на долара към еврото, което ще позволи да се правят най-ниските разходи за обмяна на валута.

Припомняме, преди време от Булгаргаз обявиха, че ще поискат леко увеличаване цената на газа за четвъртото тримесечие, обяснявайки защо се получава това -  въпреки договорените по-ниски цени с Газпром.

Според ДКЕВР най-вероятно недовзетият приход на Булгаргаз, който според дружеството е 78 млн. лв., няма да бъде компенсиран четвъртото тримесечие, което означава, че не се очаква рязко поскъпване на парното.

От началото на следващата година ще бъде въведена балансираща такса по отношение на доставките на газ, съобщи още Семерджиев.
Това ще се отрази само на виновна страна, която предизвиква дисбаланс, който следва да бъде компенсиран.

Тоест това няма да е допълнителна такса, а доплащане в случай на компенсация, поясни Семерджиев.

Преди да бъде въведена таксата ще има тестване и допълнителни клаузи.
Ангел Семерджиев съобщи, че още в началото на септември ще има ясно становище за причините и мерките, които трябва да се вземат заради авариите с електромрежата.
Ще бъде обсъден и въпросът за санкции.

Засега Семерджиев е категоричен, че проблеми има както при ЕВН, така и при НЕК и че трябва да се подобри съгласуването между двата оператора.
ДКЕВР прекрати лиценза на производство и лиценза за пренос на електроенергия на „Кремиковци" АД, което е в несъстоятелност.

Синдикът на дружеството Цветан Банков каза обаче, че прекратяването на лицензите няма да се отрази на други потребители, по никакъв начин няма да се отрази върху опазването и съхраняване на съответните системи, в това число и електропреносната.

Припомняме, множество предприятия и ведомства около комбината се захранват с електричество именно чрез мрежата, преминаваща през „Кремиковци".