елен Два трофея - на благороден елен и на муфлон отстреляха германците Едгар и Фолкер Рост при гостуването си в Държавна дивечовъдна станция “Балчик”, съобщиха оттам, цитирани от пресслужбата на министерството на земеделието.

Рогата на благородния елен тежат 9.280 кг. 3755 евро е платил бащата Едгар Рост за еленовия трофей, а 1652.5 евро броил Рост – младши за уцеления от него муфлон с дължина на рогата 72.5 см.

И двата трофея са сребърни медалисти по международната точкова система за оценка на ловни трофеи, уточняват от дивечовъдната станция “Балчик”.

Баща и син Рост идват за първи път на лов в България по линия на организирания ловен туризъм. Едгар Рост е един от основателите на най-голямата фирма за търговия със селскостопански продукти и машини в Германия “Байва” и директор на най-големия й клон в Бавария.

26-годишният Фолкер пък е най-младият търговец в световноизвестната фирма за покупко-продажба на ловно оръжие и аксесоари “Франкония”, която има 12 оръжейни магазина в Германия, допълват от ДДС “Балчик”.

От пресцентъра на министерството на земеделието и горите съобщават още, че министър Дикме открива заедно с ловната дружинка от Ардино на 5 октомври - събота, сезона за лов на едър дивеч. Министърт ще участва в лов на дива свиня.

От Националното управление по горите припомнят, че ловуването се извършва само с писмени разрешителни по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.

При груповото ловуване ръководителят на излета задължително извършва инструктаж преди лова и попълва талоните към разрешителното на участниците.

Не се разрешава групово ловуване в едно и също ловище едновременно на дива свиня и дребен дивеч в един ловен ден.

Забранено е също така провеждането на групов лов на дива свиня, хищници и местен дребен дивеч през два последователни дни в едно и също ловище, уточняват още от НУГ.